Gåvobrev/Generationsskifte

De flesta typer av gåvor kan ske formlöst genom att egendomen lämnas över från givare till mottagare. I vissa fall krävs dock en skriftlig handling, ett gåvobrev, som t ex för en fastighets- eller en bostadsrättsöverlåtelse. Även för en gåva mellan makar krävs en handling då denna måste registreras vid tingsrätten för att bli giltig mot givarens borgenärer och därmed undvika komma att kunna utmätas för givarens skulder. Om formkraven för ett gåvobrev inte iakttas kan gåvan bli ogiltig.

Genom gåvobrev kan man även förordna om egendomen som mottagaren erhåller skall vara enskild och därmed inte omfattas av bodelningsregler. Även andra villkor kan skrivas in i ett gåvobrev.

Det finns goda möjligheter att genom gåvobrev genomföra generationsskifte av fastigheter till barn eller barnbarn. Genom att beakta skattereglerna kan man erhålla vederlag på gåvan på upp till 85 % av taxeringsvärdet utan att vare sig inkomstskatt på avyttringen eller stämpelskatt för förvärvaren utgår. Detta gör att givaren kan få loss kapital till att lösa eventuella lån och/eller kompensera övriga barn.

Dela fastighetsägande mellan makar

I många fall så är det bara en av makarna som står som ägare för en fastighet. Det kan finnas fördelar med att fördela ägandet mellan båda makarna. Till exempel så blir underlaget som kan utnyttjas vid ROT-avdrag större. Det finns även fördelar med det om en av makarna skulle bli sjuk och inte kunna företräda sig själv. Då skulle vid en försäljning av fastigheten hela kapitalet låsas på ett konto under överförmyndarspärr. Ett delat ägande går att uppnå genom en bodelning under äktenskap eller genom ett gåvobrev. Någon stämpelskatt på lagfarten utgår då normalt inte.